Brit Kenny získal zlato v keirine mužov v dráhovej cyklistike

17.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 17. augusta (TASR) - Britský reprezentant Jason Kenny získal zlatú olympijskú medialu v keirine mužov v dráhovej cyklistike v brazílskom Riu de Janeiro. V dramatickom utorňajšom finále predstihol strieborného Holanďana Matthijsa Büchliho a bronzového Azizulhasniho Awanga z Malajzie.

Tesne pod stupňami víťazov zostal úradujúci majster sveta v tejto disciplíne a najväčší favorit Joachim Eilers z Nemecka. Preteky sa odjazdili až na tretí pokus po dvoch pokazených štartoch. Dvadsaťosemročný Kenny má pod piatimi kruhmi bilacniu šesť zlatých, jedna strieborná medaila, čím sa vyrovnal bývalému dráhovému cyklistovi Chrisovi Hoyovi ako najúspešnejší britský olympionik.

Kenny uspel v každej súťaži, do ktorej sa v Riu zapojil (tímový šprint, individuálny šprint, keirin). "V utorok to bolo ako sen, som tak vyčerpaný. V Pekingu som bol svedkom troch triumfov Chrisa Hoya, je úžasné zopakovať jeho počin. Cítim, že môžem spokojne odpočívať, doteraz som stále myslel na ďalšie vystúpenie. Konečne môžem naplno relaxovať a vychutnávať," povedal "Plameň z Farnworthu" pre BBC Sport.

Keirin mužov uzavrel program dráhovej cyklistiky na OH 2016. Veľká Británia ovládla šesť z desiatich disciplín, v Londýne 2012 i Pekingu 2008 získala veľmoc tohto odvetvia až sedem najcennejších kovov.

muži - keirin:

1. Jason Kenny (V.Brit.) 10,113 s, 2. Matthijs Büchli (Hol.) +0,040, 3. Azizulhasni Awang (Malaj.) +0,085, 4. Joachim Eilers (Nem.) +0,110, 5. Fabian Hernando Puerta Zapata (Kol.) +0,113, 6. Damian Zielinski (Poľ.) +0,594




 

Vyberte región